Ga terug
–+ servings

Thai vongole: "Tom kha thalay"

5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 2 personen
Ik maakte tom kha met kokkels, korianderolie en noedels voor erbij. Een zalige Thai style-versie van de Italiaanse pasta vongole. Gemakkelijk om te maken en toch zo'n 'showstopper'.

Ingrediënten

  • 500 gr kokkels of venusschelpen
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels citroengras
  • 1 stuk galanga (optioneel, te koop in de Thaise winkel)
  • 1 rode puntpaprika
  • 100 gr kerstomaten
  • scheutje sesamolie (of arachideolie)
  • 1 el tom kha pasta (te koop in de Thaise winkel)
  • 400 ml kokosmelk
  • 5 kaffir-limoenblaadjes (diepvries in de Aziatische winkel)
  • 150 gr udon-noedels (of eiernoedels)
  • 1 limoen
  • 1 el vissaus
  • 100 gr zeekraal
  • enkele takjes koriander
  • enkele Thaise chilipepertjes (rawit) (optioneel)

Korianderolie

  • 20 gr koriander
  • 50 ml neutrale olie

Instructies 

  • Kuis en week de kokkels in water met wat zout. Verwijder exemplaren die komen bovendrijven.
  • Korianderolie: blancheer de koriander (met steeltjes en al) heel kort in kokend water. Giet af en dep goed droog. Doe de koriander samen met de olie in een keukenrobot en mix heel fijn. Zeef door een stukje keukenpapier of een koffiefilter. Schenk in een spuitflesje.
  • Snijd de sjalot in ringen. Snijd de knoflook in fijne plakjes. Kneus het citroengras. Snijd de galanga in plakjes (schillen hoeft niet). Halveer de puntpaprika, verwijder de zaadjes en snijd in plakjes. Halveer de kerstomaten.
  • Verhit een scheutje sesamolie in een kookpot en voeg de sjalot, knoflook, galanga en het citroengras toe. Stoof enkele minuten. Voeg dan de tom kha pasta, kokkels, puntpaprika, kokosmelk en kaffir-limoenblaadjes toe. Roer goed om en zet een deksel op de pot. Laat 5-7 min. stoven op middelhoog vuur. Roer af en toe voorzichtig om. Voeg de kerstomaten toe en laat nog 1 min. doorwarmen.
  • Kook ondertussen de udon-noedels gaar.
  • Controleer of de schelpjes opengekomen zijn. Proef en kruid bij met een kneepje limoensap en vissaus. Snijd de rest van de limoen in partjes.
  • Verdeel de zeekraal in kommen en schep de tom kha erbij. Werk af met korianderolie en takjes koriander. Serveer partjes limoen, de noedels en chilipepertjes erbij.

Notities

Wil je de korianderolie lang kunnen bewaren? Mix de koriander dan met de olie 10 min. op 80 graden in een thermoblender (of warm de koriander met de olie op en laat 10 min. trekken). Dit om 'botulisme' te voorkomen. Bewaar in de koelkast tot 10 dagen.
Gang: lunch, Voorgerecht
Keuken: Thais
Trefwoord: kokkels, noedelsoep, Tom kha pla, vongole