Er zijn van die mailtjes die in je mailbox belanden die je dag (week, maand?) goedmaken. Deze keer kwam het mailtje van Bezoek Maastricht met de vraag of ik eens een kijkje wilde komen nemen in de keuken van één van Maastricht’s bekendste en oudste restaurants, ter gelegenheid van ‘Maastricht aan Tafel’. Ik zou samen met de chef een menu samenstellen voor het evenement, zo leuk!
Maastricht aan Tafel is een jaarlijks wederkerend event in augustus in de Nederlands-Limburse stad. Je kan er in een grote selectie aan restaurants een 3-gangenmenu gaan eten voor het ongelofelijke bedrag van 25,55 euro. Straf toch he? Die 55 cent gaat dan trouwens ook nog eens naar het goede doel.
Ik had het genoegen te mogen gaan ‘voorproeven’ bij Au Coin des Bons Enfants. Een vaste waarde in Maastricht sinds 1949 en in handen sinds 1995 van chef George Taselaar. George heeft zijn strepen voordien al verdiend bij verschillende sterrenzaken in Nederland, maar kiest er bij ‘Au Coin’ bewust voor om goede kwaliteit voor een vriendelijke prijs aan te bieden.
Op de kaart bij George zijn er verschillende menu-mogelijkheden en à la carte specialiteiten: vooral de kreeftbereidingen, de krokant gebakken zwezerikken en het keuzemenu Chapeau zijn erg populair. Die laatste is vernoemd naar de ‘Prix d’Ami 2017’ die Au Coin des Bons Enfants kreeg van het lokaal (culinaire) magazine Chapeau. Het is ook dat menu dat we als basis gebruiken om ‘ons’ menu samen te stellen.
Na een gezellige babbel met George duiken we de keuken in om het menu te maken. Ik mag meehelpen met commis Melwin om te mise-en-placen. We maken een salade van groene boontjes met Schotse zalm. De zalm wordt geportioneerd en dan ingestreken met olie, suiker, peper en zout en in een oven van 50 graden geschoven. Het eiwit van zalm stolt bij 60 graden, dus dankzij deze manier van garen houdt de zalm mooi zijn kleur en “is ie zo zacht dat je’m met een rietje kan doorsnijden”, aldus George. Zalig toch? Ik leer hier meteen geweldig veel bij!
Melwin en ik kuisen peultjes, sugarsnaps en snijboontjes en pocheren ze kort. Ik moet echt mijn best doen om sjalotjes, knoflook en chilipeper zo fijn mogelijk te snijden. Komijn en mosterdzaad worden gevijzeld en dan kort aangebakken. Alles gaat samen in een fijne dressing met vinaigrette, die onder de boontjes wordt gemengd. Het boterzachte zalmpje komt erbovenop en wordt afgewerkt met slahartjes en croutons van foccaccia. Hét beste brood om croutons van te maken, leer ik van George. Ik mag even plaatsnemen in het restaurant om van dit zalige voorgerechtje te genieten, met een glaasje Riesling van de Apostelhoeve, een Maastrichtse wijnproducent, erbij. Geweldig ook om het domein en wijngaard te bezoeken vertelt George me. Hopla, weeral een goede tip in the pocket!
Ondertussen is George al druk in de weer geweest met verschillende garnituren voor het hoofdgerecht. Hij toont me gelijk hoe hij zijn entrecôte bakt: vlees kruiden, pan heel heet laten worden, dan pas olie erbij, zodat die niet verbrandt, vlees rondom bakken en dan een flinke klont goede boter erbij. Die boter komt van Guernsey, “moet je maar eens opzoeken”! Daarna gaat de entrecôte nog even in de oven op lage temperatuur. Voortaan bak ik mijn steaks ook zo, zo goed!
We snijden balkjes van butternut, die gaan ook de oven in en worden dan afgewerkt met za’atar kruiden. Van gestoomde aubergine worden torentjes gemaakt en omwikkeld met kataïfi (heel fijne reepjes van filodeeg) en ook afgebakken. Terwijl we boontjes stonden te doppen heeft George ook nog zilveruitjes gepeld (“word ik rustig van”) en ze aangestoofd met tijm, kaneel en boter bij en dan verder gegaard in huisgemaakte groentebouillon, om ten slotte nog even te bakken. Tenslotte komt er ook nog een taartje met ragout van kalfsrug bij en wordt het rijk gevulde bord afgewerkt met een portsaus. Weer mag ik me even afzonderen om van dit heerlijke gerecht te proeven.
Ondertussen maakt Melwin het dessert: frambozenmousse, huisgedraaide chocoladesorbet en pralinéparfait samen gepresenteerd in een rond amandelgebakje met daarbij sinaasappelsaus en afgewerkt met aardbeien. Superlekker en ik kan je garanderen: buikje meer dan rond gegeten. Ongelofelijk toch dat je dit menu voor 25,55 euro kan gaan proeven?! Ik kan je alleen maar ten stelligste aanraden dat zeker te gaan doen, tijdens Maastricht aan Tafel, van 6 tot 12 augustus.
Hou Avocado van de Duivel trouwens in de gaten, want binnenkort trek ik ook nog een weekendje naar Maastricht voor o.a. een foodie rondleiding en nog meer leuke plekken daar te ontdekken. Die smakelijke tips komen dus ook snel online!
Nog eens bedankt aan George en Melwin van Au Coin des Bons Enfants voor de geweldige ontvangst, het lekkere eten en de vele vele tips, het was echt geweldig!
Au Coin des Bons Enfants
Ezelmarkt 4 (parkeren kan op het Academieplein)
Maastricht
2 Comments
Ik ben zelf nog niet geraakt bij Au Coin des Bons Enfants maar het ziet er zeker de moeite uit! Gaan we eens langs 🙂
Super! Zeker doen!