Maastricht en ik, wij hebben mekaar graag! Ik ging er al verschillende keren heen voor blogtripjes, en het was telkens weer zo gezellig, leerrijk en lekker! De Maastrichters (Maastrichtenaren?) noemen zichzelf de Bourgondiërs van Nederland, en ik denk dat het daarom is dat het zo goed klikt tussen ons! “Iech vin diech sjiek”, zoals zij dan zeggen :-).
En dat was vorige week niet anders, want ik werd uitgenodigd om met een heel internationaal gezelschap de fruitige kant van de regio te ontdekken. Van eigen bodem was Evelien van Good Food, Good People, Good Times erbij, zéér gesjelleug!
Tijdens de blogtrip lag de nadruk op wijn. Dat je in Maastricht lekkere wijntjes van de regio kan drinken, dat wist ik al, dat het aanbod zó uitgebreid en gevarieerd is, is een aangename verrassing! Ik laat je graag meegenieten van enkele hoogtepunten van onze wijntour door Nederlands Limburg!
Domein Steenberg in Epen
Luc Creusen is (hobby)wijnbouwer en hij startte samen met zijn broer Paul en neef Stan een wijngaard in Epen, Domein Steenberg. Ze zijn er niet de eerste om wijn te verbouwen, want tijdens de Romeinse overheersing al, werder er in de regio druiven verbouwd. De silex grond geeft een unieke ‘vuursteen toets’ aan de wijnen. Tot Napoleon er een (wijn)stokje kwam voor steken. De wijn uit Zuid-Limburg had zo’n goede reputatie, dat hij het als te grote concurrentie voor Franse wijnen zag, en de wijngaarden liet vernietigen.
In 2008 waagden de broers en neef zich aan een nieuw hobbyproject, en plantten nieuwe wijnstokken: Gewurztraminer, Pinot Gris en Riesling. 3700 in totaal, goed voor 6000 flessen per jaar. Omdat het toch voornamelijk een hobbyproject is voor de heren, durven ze best grote risico’s nemen en experimenteren.
We krijgen eerst een rondleiding in de wijngaard, die zich prachtig uitstrekt over het Zuid-Limburgse heuvelland en worden dan uitgenodigd bij Hotel Creusen, het hotel van Luc, voor een proeverij. Het experimentele karakter van de wijnen valt op, en we proeven enkele unieke wijnen (waar Napoleon een puntje aan kan zuigen). Vooral de Rieslang valt heel goed in de smaak. Een ideale (niet zoete!) dessertwijn voor bij frisse, fruitige nagerechten.
Een rondleiding en proeverij bij Domein Steenberg kan je hier reserveren.
St.Martinus in Vijlen
Voor de volgende proeverij gaan we naar St.Martinus in Vijlen, niet zo kleinschalig als Domein Steenberg, met maar liefst 19ha aan druivenranken (ok, toegegeven, zo’n getallen zeggen mij ook niet veel, maar het is dus best groot). Eigenaar Stan Beurskens erfde het wijndomein van zijn vader en wist als eerste in Nederland rode wijn te maken. Bedrijfsleider Wiebke geeft ons een rondleiding in de wijngaard en neemt ons ook mee naar hun eigen wijnkelder. Verwacht je niet aan een typisch Frans wijnkeldertje, maar een state-of-the-art industriële faciliteit vier verdiepingen onder de grond. Tot je helemaal, 4 diep, de wijn ziet liggen rijpen op grote eiken houten vaten, het heeft iets.
Uiteraard kan je ook hier de wijnen komen proeven (let op de leuke namen ook!) en je kan zelfs mee druiven gaan plukken in oktober (in de weekends, de exacte datum is pas een week op voorhand bekend). Een unieke ervaring me dunkt, en als je dit eens wil doen, wees er dan snel bij, want blijkbaar zijn de plukkersdagen zeer populair en zitten ze snel vol!
Wijnrestaurant Mes Amis
We zijn ondertussen terug in centrum Maastricht, om te gaan eten bij Wijnrestaurant Mes Amis. Gastvrouw Annaline en haar zoon en chef Patriek ontvangen ons met open armen. Patriek serveert gastronomische gerechten met wereldse invloeden, Annaline is vinologe en pairt er de lekkerste lokale wijnen bij, zowel van in Nederlands als Belgisch Limburg. Wat een origineel en -jawel- heerlijk concept! Je kan er terecht voor een 4- tot 8-gangen menu met Limburgs wijnarrangement, aanrader!
Op het menu:
Hapjes
Rijstcracker met miso en limoengelei
Geitenkaas met walnoten en vijg
Beignet van zoete aardappel met yoghurt
Wijnpairing Auxerrois 2018 – Landgoed Overst Voerendaal
Cannelloni van tonijn, schuim van wakamé en gin, sushirijst, pastille van groene boontjes, avocado crème, wasabimayo en kruiden
Wijnpairing Maastricht Riesling 2015 – Hoeve Nekum Jekerdal
Schol (pladijs dus :-)), gnocchi, citroen beurre blanc, verschillende bereidingen van courgette en zeevenkel
Wijnpairing idem vorige
Entrecôte van kalf, aardappelcake, witloof, gemengde champignons, bloemkoolcrème en een saus van eekhoorntjesbrood
Wijnpairing Pinot Noir 2015 – Domein De Wijngaardsberg
Panna cotta van witte chocolade met rozemarijn, gepocheerde perzik en gel, cremeux van mango, amandelcrumble, jus van verveine en appelbloesem
Wijnpairing Moell’O (speciaal ontwikkeld voor Les Amis) 2018 – Landgoed Overst Voerendaal
Logeertip: Kruisherenhotel
We logeerden in het prachtige Kruisherenhotel in het hartje van Maastricht. Het hotel is gevestigd in een oud klooster, het Kruisherenklooster uit de 15de eeuw. En dat is ronduit indrukwekkend! Het is dan ook echt een heel sjiek 5*hotel, bomvol design, en zelfs valet-parking! Wat leuk om hier te mogen logeren. It doesn’t come cheap (al is vanaf 200 euro per nacht misschien nog wel schappelijk in verhouding met prijzen in andere steden), maar wat een ervaring!
Zin in een citytripje naar Maastricht? Ontdek de andere (foodie) tips op Avocado van de Duivel (klik hier), of neem een kijkje op bezoekmaastricht.nl. Proost!