Misschien ben je wat misleid door de foto, want nee nee, je ziet geen zalm of tonijn, maar watermeloen! Hoe zot is dat? Ik zag al filmpjes passeren hoe je een watermeloen in een soort van ceviche kan omtoveren, maar het is pas toen ik het proefde bij restaurant Blanco in Knokke, dat ik het absoluut zelf ook wilde proberen te maken.

Maar even nog wat meer over Blanco. Het stond al lang op mijn verlanglijstje om er eens te gaan. Ik sprak met vriendinnen af om eens bij Boo Raan te gaan eten, een ander restaurant op dat restolijstje, en we besloten gelijk er een dagje Knokke van te maken, en begonnen met een lunch bij Blanco. Ze serveren er Mexicaans-Mediterraanse gerechten. Naast Aziatische keuken, helemaal mijn dada! Echt de moeite om te gaan, voor het interieur alleen al ook! We aten onder andere pulpo escabeche, tartaar van gambero rosso (zooo goed!), carpaccio van waygu, oester ceviche en met dashi beurre blanc, tartaar van zeebaars en dus die watermeloen. Allemaal zo heerlijk en fris! Dikke aanrader!

Die watermeloen ceviche kon je dus ook met tonijn bestellen, maar dit was de veggie/vegan versie. De hele tafel was geïntrigeerd, en de bereiding stelde niet teleur. Je moet je natuurlijk niet aan tonijn verwachten, maar de textuur en smaak van de watermeloen is zo interessant en verrassend, dat je het gewoon ook eens moet proberen!

En zo ging ik zelf ook aan het experimenteren in mijn eigen keuken. De watermeloen marineer je eerst in een mengeling van sojasaus, sesamolie, sushi-azijn en honing. En het “geheime” ingrediënt is nori, een vel zeewier. Dat knip je in kleine stukjes en meng je onder de marinade. Nadien bak je de watermeloen in de oven. En dat verandert de textuur helemaal. Het is echt heel speciaal, beloofd!

Ik maakte ‘kokos tijgermelk’ erbij. Tijgermelk of ‘leche de tigre’ is de marinade op basis van limoensap waarin je rauwe vis marineert om die te garen. De watermeloen wordt op een andere manier gegaard, dus hier is’t eerder echt als saus. Ik gebruik een recept van ‘Jules Cooking‘, een chef die gastronomisch kookt en filmpjes maakt, volgtip! De tijgermelk is heerlijk complex met yuzu, limoenblad, citroengras, sesamolie,… En het past geweldig bij de watermeloen!

Ik maakte er dan nog korianderolie bij. Voor de smaak uiteraard, maar ook voor het visuele effect: zo van die prachtige groene belletjes in een witte saus, da’s toch de max.

Tenslotte heb ik nog wat ‘pluksels’ als kleurrijke afwerking gebruikt vanop het dak van Pakt, het is daar momenteel echt ontploft! Bloemblaadjes, chilipepers (in een quick pickle), kleine tomaatjes, verse kruiden,… Best trots op dit gerecht (met heel veel dank aan Blanco voor de inspiratie). Wat denkt ge?

Watermeloen ceviche

Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Porties 4 personen
Ceviche van watermeloen maken? Yes you can! Het heeft een heel verrassende textuur en o zo lekker en fris. Een ultiem zomergerecht!

Ingrediënten

Watermeloen

  • 1 kleine watermeloen (bij voorkeur pitloos)
  • 6 el sojasaus
  • 2 el sushi-azijn
  • 2 el sesamolie
  • 2 kl gember (geraspt)
  • 2 teentjes knoflook (geraspt)
  • 1 vel nori

Kokos tijgermelk

  • 3 limoenen
  • 2 el yuzusap (of gebruik een extra limoen)
  • 2 kl gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 1 kaffir-limoenblaadje
  • 1,5 el mirin
  • 1 el sesamolie
  • 100 ml kokosmelk

Korianderolie

  • 30 gr koriander
  • 50 ml neutrale olie
  • zout

Garnituren

  • 1 chilipeper (naar keuze)
  • 4 el sushi-azijn
  • 2 kl suiker
  • eetbare bloemblaadjes (optioneel, ik gebruikte goudsbloem, komkommerkruid en mirtsalie)
  • verse kruiden (ik gebruikte Thaise basilicum en paarse shiso)
  • 1 el gepofte quinoa
  • 1 el zwarte sesamzaad
  • 100 gr mini-kerstomaten

Instructies 

Watermeloen voorbereiding

  • Meng in een ovenschaal alle ingrediënten behalve de watermeloen. Knip de nori in kleine stukjes. Schil de watermeloen en snijd in dikke stukken, een beetje zoals je een stuk tonijn of zalm zou snijden om er dan later sashimi van te snijden. Ik sneed mijn kleine watermeloen in 4 stukken. Leg de stukken in de marinade en laat 1 uur rusten. Keer regelmatig om. Als je een vacuümmachine hebt en het vacuüm kan trekken, nog beter!

Tijgermelk voorbereiding

  • Pers het sap van de limoenen. Doe in een steelpan, samen met het yuzusap. Snijd de gember en knoflook in plakjes, hak het citroengras in stukken, kneus het kaffir-limoenblad en voeg allemaal toe aan het limoensap. Breng aan de kook, haal van het vuur eens het vocht kookt. Dek af en laat 1 uur trekken.

Korianderolie

  • Blancheer de koriander kort, giet af en spoel met koud water. Dep goed droog. Verwarm de olie op een laag vuur en voeg de koriander toe. Laat 10 min. pruttelen op laag vuur. Mix dan fijn en zeef door een koffiefilter. Doe in een spuitflesje. Als je een Thermomix hebt (of gelijkaardig) kan je de olie ook 10 min. afdraaien op 70 graden.

Watermeloen

  • Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak 40 minuten af op 180 graden in de oven. Keer de plakken halverwege om. Laat dan afkoelen en dep goed droog.

Opgelegde chilipeper (optioneel)

  • Snijd de chilipeper in fijne plakjes en doe in een kommetje. Breng wat water aan de kook en giet over de chilipeperplakjes zodat ze onder staan. Laat 5 min. trekken. Giet af en voeg de sushi-azijn, suiker en een snuifje zout toe. Roer goed om en laat trekken. De chilipeper kan je gemakkelijk weken bewaren in een bokaaltje in de koelkast.

Tijgermelk

  • Zeef het limoensap in een maatbeker. Voeg de mirin en sesamolie toe. Zet een staafmixer in de maatbeker en voeg al mixend de kokosmelk toe. Proef en kruid eventueel bij met zout.

Afwerking

  • Snijd de watermeloen in fijne plakjes (dep opnieuw goed droog). Schik op het bord. Schenk de tijgermelk errond. Druppel de korianderolie in de tijgermelk. Schik eetbare bloemetjes, kruiden en gepofte quinoa op de watermeloen. Strooi er sesamzaad over en serveer. Smakelijk!

Notities

Tip: gooi het vocht dat overblijft in de ovenschaal van de watermeloen niet weg, het kan nog als een sausje dienen bij een ander gerecht. Zeef het en gebruik het om bijv. een komkommerslaatje te maken. Superlekker!
Auteur: Caroline
Gang: hapje, lunch, Voorgerecht
Keuken: Zuid-Amerikaans
Trefwoord: ceviche, kokos, leche de tigre, tijgermelk, try vegan, veggie, watermeloen, watermeloen ceviche, zomer
Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.