Bedankt voor jullie antwoorden op mijn tapas-enquête!
Dit was de top 3, en daar heb ik dan ook rekening mee gehouden tijdens de workshop:
2. Gambas al ajillo
1. Calamares
Verder hebben we ook nog gemarineerde olijven, albóndigas en banderillas gemaakt, maar de calamares waren de absolute topper!
Hierbij dan ook de recepten:
Calamares al aïoli
Hmm, inktvisringeskes met een lekker krokant korstje, zó lekker dat dat kan zijn, maar hoe vaak zijn die ook niet rubberachtig?
Awel, hier een aantal tips voor gegarandeerd succes:
- koop (voorgesneden) ringen in de versafdeling van de supermarkt (in den Delhaize hebben ze dat meestal wel), zeker niet diepgevroren, want dat maakt ze rubberig!
- spatel opgeklopt eiwit onder je beslag, dat maakt ze lekker luchtig (zie recept)
- frituur er een paar per keer, en eet ze zo snel mogelijk op! Als je er teveel frituurt en dan bovenop mekaar stapelt, worden ze wak!
Voor de calamares:
- 125 gr bloem
- 1 theelepel zout
- 1 ei + 1 eiwit
- 2 dl melk
- 1 citroen
- 500 gr inktvisringen
- arachideolie
- wok om te frituren, zeef, schuimspaan, mixer, spatel, keukenpapier
Voor de aïoli
- zeezout
- 4 teentjes knoflook
- 2 eierdooiers
- witte wijnazijn
- 2 à 3 dl olijfolie
- peper en zout
- platte peterselie
- kappertjes
- 1 citroen
- vijzel en klopper
Zeef de bloem met het zout boven een kom en maak in het midden een kuiltje. Klop het ei in een kommetje los met een scheutje melk en schenk het mengsel in het kuiltje. Roer het geheel vanuit het midden door elkaar en voeg al roerende de rest van de melk toe; blijf roeren tot er een glad beslag zonder klontjes ontstaat. Laat het beslag 30 min. rusten.
Doe voor de aïoli ½ theelepel grof zout en zes teentjes knoflook in een vijzel en stamp ze tot puree. Doe ze in een grote kom en doe er 2 eierdooiers en 2 theelepels wittewijnazijn bij. Klop dit mengsel goed los met een klopper en voeg scheutje per scheutje de olijfolie toe, tot de olie door het mengsel opgenomen is. Doe dit tot er een dikke mayonaise ontstaat (je hoeft dus niet alle olie te gebruiken). Hak de peterselie en een paar kappertjes fijn, en meng dit onder de aïoli. Kruid af met peper, zout en citroensap.
Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig onder het beslag. Dep de inktvisringen droog met keukenpapier en wentel ze door het beslag. Giet een goede hoeveelheid arachideolie in een wok en warm op. Het vet is warm genoeg als een stukje brood in 15” mooi goudbruin kleurt. Frituur de calamares met niet te veel tegelijk in 3-4 minuten goudbruin en krokant. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de calamares met de aïoli, wat bladpeterselie en citroenpartjes.
Gambas al ajillo (scampi’s in look)
Supersimpel en heel rap klaar!
- 1,25 kg scampi’s
- olijfolie
- 1 bol look
- lente-ui
- (cayenne)peper en zout
- stokbrood
- ovenschaal en lookpers
Verwarm de oven voor op 250°C (gasstand 9). Pel de scampi’s, maar laat de staartjes intact. Snijd de rug van elke scampi overlangs in, en haal het darmkanaal eruit.
Doe 2-2,5 dl olijfolie in een ovenschaal. Pers 8 teentjes knoflook uit over de olie. Zet de schaal op een plaat 10 min. in de oven, tot het mengsel borrelt. Haal het uit de oven, en doe er de scampi’s en resterende look bij. Zet nog 5 min. in de oven, tot de scampi’s gaar zijn.
Roer er in dunne plakjes gesneden lente-uitjes door. Voeg (cayenne)peper en zout naar smaak toe. Serveer er knapperig brood bij om het vocht op te deppen.
Aceitunas en escabeche (gemarineerde olijven)
Dit is een simpele manier om van die goedkope olijven uit een bokaal of blik op te smukken, en bovendien kan je ze lang bewaren in een bokaal (uit de frigo) als je ze ruim met olijfolie overgiet!
- Groene ontpitte olijven
- Zwarte ontpitte olijven
- Olijfolie
- Koriander
- Platte peterselie
- 1 EL Korianderzaad
- 1 EL Komijnzaad
- Peper en zout
- Lente-ui
- Vijzel
Plet het korianderzaad en komijnzaad in een vijzel. Versnipper de groene kruiden en de lente-uitjes. Giet de olijven af en doe samen met alle andere ingrediënten samen in een kom en laat een tijdje marineren.
Albóndigas (gehaktballetjes in pittige tomatensaus)
Een klassieker, maar door de toevoeging van kaneel, krijgen ze een lekker ‘Moors’ tintje.
Pas op, de saus moet echt wel een hele tijd inkoken!
Gehaktballetjes
- 300 gr gemengd gehakt
- 3 teentjes knoflook
- 35 gr paneermeel
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel kaneel
- 1 ei
- peper en zout
Pittige tomatensaus
- olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje look
- 1,25 dl droge witte wijn
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- ½ theelepel cayennepeper
- Kippenbouillonblokje
Pers 3 teentjes knoflook en meng dit onder het gehakt samen met het paneermeel, de specerijen, het ei en wat peper en zout in een kom. Kneed alles met de hand tot een gladde massa die loslaat van de wand van de kom. Rol het gehaktmengsel tot bolletjes (van ca. 1 EL gehakt per bolletje) en zet de balletjes 30’ weg in de koelkast.
Laat het bouillonblokje oplossen in 1,25 dl kokend water. Snipper de ui en look fijn en bak ze in ong. 3 min. glazig. Zet het vuur hoog, voeg de wijn toe en laat alles 1 min. sudderen. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, cayennepeper en de bouillon toe en laat de saus nog 10 min. sudderen.
Bak de gehaktballetjes in olijfolie op een hoog vuur, zodat ze rondom mooi bruin kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier en doe ze dan mee in de tomatensaus.
En tenslotte maakten de kindjes die er waren ook nog banderillas (benaming komt van die stokken van stierenvechters) en pintchos (broodjes met Spaanse specialiteiten).
Voila, hopelijk genoeg inspiratie voor een eigen tapas-feestje! (of beter nog: nodig wat volk uit en laat ze allemaal zelf één tapa meebrengen)