Wie mij op Instagram volgt, zal het wel niet ontgaan zijn. Sinds de #coronacrisis ben ik een vlijtig thuisbakkertje geworden. Mijn zoontje die bakt elke week met de juf een brood in de klas (leve de Steinerschool!), en dat wilde ik dus thuis ook doen, om hem die ‘schoolstructuur’ te geven. Dus vroegen we het recept op, en gingen we samen aan de slag! Een hele leuke activiteit en het resultaat mocht er zijn. Zo fijn om terug naar die basics te gaan, als je het nú niet doet, wanneer dan wel?

Na al die experimenten kan ik al een heel lijstje met tips meegeven, om gemakkelijk en snel een écht goed brood thuis te bakken. Noem mij gerust de Evy Gruyaert van het broodbakken voor beginners ;-).

Mijn “start to broodbak” tips

  1. Het begint met goede broodbloem. Ik weet het, de broodbloem wordt stevig gehamsterd in de supermarkt, dus hopelijk kan jij er nog vinden. Ik heb het geluk ambassadeur voor Soubry te zijn, zij hebben heel wat verschillende broodmixen. Ze lieten me weten dat ze op volle capaciteit draaien, dus blijf ernaar uitkijken in de winkel. Soubry bloem voor brood bevat veel eiwitten van hoogwaardige kwaliteit. Die zorgen voor brood met een perfecte kruimstructuur en een goudbruine korst. Mijn favoriete mix is die voor zaden- en pittenbrood, yum!
  2. Ik ga eerlijk zijn: ik hou niet zo van kliederen in mijn keuken. Hou therapeutisch deeg tussen je vingers ook kan voelen, de opkuis van een brood kneden op mijn aanrecht, daar hou ik niet van. Enter de keukenrobot. Ik heb al jaren een Kitchenaid mixer (niet gesponsord ;-)) en die is mijn trouwe vennoot in deze tijden! Met de deeghaak kneed je op 10 minuten je perfecte broodje. Zo gemakkelijk! Een bakker doet het tenslotte ook zo…
  3. Lang voor Corona-tijd had ik al een goed voorraadje gedroogde gist in huis. Die schijnt ook zeer gegeerd te zijn nu. Verse gist zou nog wat gemakkelijker zijn om te vinden. Ik weet nu ook dat je gedroogde gist vs verse gist in een verhouding 1/2 gebruikt. Heb je 4 gram gedroogde gist nodig, gebruik dan het dubbele aan verse gist, 8 gram dus. Geen gist te vinden? Dan kan je ook nog altijd een sodabrood bakken, of zelf een zuurdesemstarter maken. Met mijn huidige bakexperimenten is mijn interesse om zuurdesem te gebruiken alvast gewekt, ik heb zelfs al een potje zuurdesemstarter van Koen van Teveelkookboeken gekregen. Dat is dus voor de volgende editie van deze cursus ;-).
  4. Recepten zijn niet altijd betrouwbaar, als het aankomt op de verhouding bloem – water. Blijkbaar heeft dat te maken met de luchtvochtigheid, type bloem,… Dit moet je dus ook een beetje leren ‘voelen’. Start van het basisrecept en voeg dan in kleine beetjes water of bloem toe, naar gelang het deeg respectievelijk te droog of vochtig is. Na 10 minuten kneden mag het deeg nét niet meer aan je vingers kleven. Dankzij dit ‘principe’ kan je ook naar hartenlust broodmeelsoorten mengen. Bijv. half om half speltmeel gebruiken.
  5. Een brood moet 2x rijzen. Na de eerste beurt kneden laat je het brood 45 min. tot 1 uur rijzen in een kom, afgedekt met een doek op een warme plek. Het aanrecht boven mijn vaatwasser (als die aanstaat toch ;-)) blijkt de perfecte plek te zijn. In de oven op lage temperatuur (40 graden) kan ook. Daarna kneed je het brood kort door (no worries, zorgt niet voor een ‘vuile boel’) en ‘bol’ je het op. Daarvoor vouw je het deeg een aantal keer naar binnen, draai je het om en vorm je het in een bolletje. Ik heb eens gezocht, en dit eenvoudige filmpje vond ik nog het duidelijkste. Dan laat je het brood nog eens ongeveer 45 minuten rijzen. Ik heb daarvoor zo’n hip rijsmandje, maar in een kom of bakvorm kan ook.
  6. De ultieme tip voor mij, was dat je je brood kan afbakken in een gietijzeren pot, type Creuset. Brood houdt van stoom, voor een mooie krokante korst, en dat heb je niet in een klassieke oven. Ook omdat zo’n pot gloeiheet wordt, heb je een heel mooi bakresultaat. De techniek had ik al gezien bij het ‘no-knead bread’, maar het lukt dus ook perfect met een ‘gewoon’ brood. Over dat ‘no-knead bread’, ik heb het ook geprobeerd, en dat is dus werkelijk niet gelukt bij mij. Ik denk dat het te maken heeft met de verhouding vocht-meel, het brood was werkelijk véél te nat bij mij. Bovendien moet dat deeg minstens 12u rijzen, dat vraagt weer wat planning. Het succes aan dit ‘startersbrood’, vind ik dat het zo snel klaar is, met een minimum aan werk.
  7. In brood kan je ook zo’n rustieke insnijding maken, dat zorgt voor een extra krokant korstje. Meestal wordt daarvoor een vlijmscherp scheermesje gebruikt. Of wat je ook kan doen, is het brood ‘omdraaien’. Na het opbollen zou je normaal gezien de bolle kant naar boven doen voor de 2de rijs, maar je kan het dus ook omdraaien. Het ‘slotje’ van het brood komt dan bovenaan te zitten bij het bakken, waardoor je veel kans op krokante randjes hebt. Zin in wat ‘brood-insnijdings-porn’? Check deze filmpjes!

Hopelijk heb je iets aan deze tips! Dussss, let’s bak a broodje!

brood bakken met Soubry

Eenvoudig brood in een gietijzeren pot

Deze verhoudingen zijn voor een klassiek brood. Check zeker de verhoudingen op de verpakking van je broodmeel. En hou rekening met puntje 4 😉

  • 500 gr broodmeel van Soubry
  • 280 ml lauw-warm water
  • 15 gr gesmolten boter of olie
  • 8 gr zout
  • 4 gr gedroogde gist
  1. Los de gist op in het lauw-warme water.
  2. Doe het broodmeel in de mengkom van je keukenrobot met deeghaak (of in een gewone kom). Voeg de olie of boter en het zout toe. Meng kort. Zet de keukenrobot aan en voeg het water met de gist toe. Laat 10 minuten kneden op medium snelheid. Of meng en kneed dus met de blote hand. Als het deeg wat aan mekaar kleeft, kan je het verder kneden op een bebloemd werkblad. Dan moet je zeker een kwartiertje kneden.
  3. Vet een kom in (in doe dat altijd in de kom waarin het brood gekneed is) en leg het deeg erin. Dek af met een doek. Laat 45 minuten rijzen op een warme plek (zie tips).
  4. Bestuif je werkvlak met een klein beetje bloem. Stort hierop het deeg. Duw het wat plat en vouw telkens naar binnen. Bol het deeg op (zie tips). Doe het deeg in een bebloemd rijsmandje en dek opnieuw af. Of ik een kom kan ook. Laat opnieuw 45 minuten rijzen (hoeft niet in de oven). Maar zet na 20 minuten alvast de oven aan op 240 graden. Zet de gietijzeren pot er ook in en laat 25 minuten voorverwarmen.
  5. Doe een vel bakpapier in de gietijzeren pot (voorzichtjes he) en stort er het brood in. Kerf eventueel nog in met een heel scherp mesje. Zet 25 minuten, mét het deksel op de pot in het midden van de oven.
  6. Verlaag de oven naar 220 graden, haal het deksel van de pot en zet nog 20 minuten in de oven.
  7. Haal de pot uit de oven, laat even afkoelen. Haal het brood uit de pot, en laat verder afkoelen. Geniet van je kraakvers brood ;-).
brood bakken met Soubry

Deze blogpost kadert in een samenwerking met Soubry.

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

1 Comment

  1. Emilie Dieryck Reply

    Hey Caroline, Merci voor dit recept, het is me al 2 keer gelukt om heerlijk brood te maken. Tweede keer samenstelling wat aangepast (mengeling van haver, pitten, zaden, spelt, tarwe) en nog een prachtig resultaat. thanks! Groetjes, xxx

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.