On popular demand (zijnde 2 comments op Instagram ;-)), hierbij het recept voor mijn light-versie van vol-au-vent, voor 2 personen. Ik bind de saus met magere room en maizena, een goed alternatief op het vette boter en bloem.

  • 1 volledige kip
  • wat grofgesneden selder, wortelen, een ui in 4 gesneden, enkele kruidnagels, tijm en laurier
  • 1 dl light room
  • 50 gr maïzena
  • 1 kleine butternut
  • champignons
  • olijfolie (geparfumeerd met look)
  • 1 ui
  • light-geraspte kaas
  • peper en zout
  • enkele getoaste boterhammen
  • 1/2 citroen
  • salie

Doe de kip in zijn geheel in een grote kookpot, zet onder met water, en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur weer af, en giet het water weg. Zo verwijder je bloedresten, onzuiverheden en vet. Vul terug bij met water, en voeg ook grofgesneden selder, ajuin, een blaadje laurier, grofgesneden wortel, enkele kruidnagels, grof gemalen peper en zout toe en breng aan de kook. Laat minstens 40 minuten zachtjes pruttelen. Nu zou de kip wel gaar moeten zijn, dus haal ze maar uit de bouillon en laat even afkoelen.

Schil ondertussen de pompoen (gemakkelijk met een dunschiller met tandjes), verwijder de pitjes en snij in frietjes. Doe wat olijfolie op een bakpapiertje in een bakblik, verdeel de frietjes hierover, bestrooi met grof zout, versnipperde salie en tijm. Plaats ongeveer een half uurtje in een oven van 180°C.

Snij de ajuin fijn, en de champignons in schijfjes. Haal het witte vlees van de kip (verfris eventueel even met koud water) en verscheur in fijne reepjes. De ‘nootjes’ onderaan de kip (ook wel de ‘stukjes van Napoleon’ genoemd) zijn voor de chef :-). Zeef de bouillon en ontvet met een keukenpapiertje. Zet alvast een dl of 2 opzij om straks te binden met maïzena.

Doe wat olie in een stoofpot, en stoof de ajuin glazig. Voeg de bouillon toe en laat even opkoken. Voeg de room toe en laat nog wat inkoken. Meng de maizena met de bouillon die je opzij hebt gehouden, en voeg toe aan de bouillon. Laat opkoken totdat het bindt, en voeg de stukjes kip toe.

Bak de champignons in een weinig olijfolie (ik deed dat apart omdat mijn liefje niet graag champignons lust, en het bleek ook best een ‘fijne’ ervaring om de champignons en vol-au-vent apart te eten. Iets meer champignonsmaak en crunch).

Kruid de vol-au-vent goed af, doe nog wat kaas erbij voor extra smaak en een kneepje citroensap. Snij de getoaste boterhammen in soldaatjes (mijn alternatief voor het bladerdeegje). Serveer de vol-au-vent met de pompoenfrietjes, champignons en soldaatjes. Werk af met een blaadje groen.

Verrassend lekker eigenlijk!

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.