Vandaag is het Wereldarmoededag. Ik mag mijn pollekes kussen dat ik mezelf niets moet ontzeggen (toch niet op eet-vlak ;-)), uit een warm nest kom en een heel goed opvangnet heb. Maar er is ook het besef dat niet iedereen het zo goed heeft… Altijd goed om er even bij stil te staan.
Daarbij hoort een mooie actie van Soubry. Ze geven elk jaar 7 ton pasta – goed voor 70.000 porties – aan Restos Du Coeur, een organisatie die mensen in armoede lekkere, voedzame maaltijden voorschotelt.
Net zoals vorig jaar, kreeg ik ook weer de vraag om een pastareceptje voor Restos Du Coeur te maken. Thema van dit jaar: restjes! Ik ben vermoedelijk niet de enige die héél regelmatig restjes in de frigo heeft staan. En ja, die belanden ook wel eens in de vuilbak. Maar niet vandaag, want ik heb er een lekker gerecht mee gemaakt!
Wat trok ik o.a. uit de frigo en voorraadkast?
- Een potje verse ricotta: in mijn enthousiasme had ik véél kaas bij Italiaanse kaas bij kaasmakerij Cuoro di Puglia gekocht, ook een potje ricotta. Zo’n vers gemaakt exemplaar blijft natuurlijk niet 2 maanden goed, zoals die uit de supermarkt, dus dit kaasje schreeuwde erom om gebruikt te worden. Ik bakte deze ricotta in de oven. Tip: als kaas een net iets te funky smaakje krijgt, kan je’m bakken in de oven. Werkt bijv. ook perfect bij feta.
- Een courgette: dat breng ik nu eens altijd mee uit de supermarkt. Altijd handig om in huis te hebben, niet de grote ‘smaakbom’, maar ideaal om een extra portie groenten toe te voegen aan je gerecht. En in dit gerecht heb ik er wel iets speciaal mee kunnen doen!
- Een blik tomatenblokjes en tomatenpuree (of passata…): ja, wie heeft dat niet in huis? En vaak ook eens een half blikje ervan ergens verdwaald in de koelkast, ideaal dus voor restjespasta!
- Pijnboompitten: niet het goedkoopste ingrediënt, maar toch goed om in huis te hebben. Je hebt er niet veel nodig om je gerecht extra crunch en smaak te geven.
- En uiteraard pasta! Daar heb ik altijd genoeg van in huis, met dank aan Soubry. Deze keer gebruikte ik een doosje spelt penne pasta op. Maar het spreekt voor zich dat je eender welke korte pasta hiervoor kan gebruiken.
Genoeg gepalaverd, om het met de woorden van Walter White te zeggen, let’s cook!
Penne met courgette-parmezaanchips en gebakken ricotta
Voor 2 personen
- 200 gr spelt penne (maar gebruik dus eender welke korte pasta je in huis hebt)
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 courgette
- 50 g parmezaan
- 1 potje ricotta
- 3 el pijnboompitten
- 1 kl gedroogde oregano
- ½ kl cayennepeper
- 1 snufje suiker
- 1 el balsamico
- 2 el olijfolie
- Peper en zout
- Verwarm de oven voor op 190 graden. ‘Stort’ de ricotta in een ovenschaaltje. Besprenkel met 1 eetlepel olijoflie, de gedroogde oregano, cayennepeper, peper, zout en de pijnboompitten. Zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Snij de helft van de courgette in dunne plakjes. Schik ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kruid met peper. Rasp er de parmezaan over. Zet 15 minuten mee in de oven.
- Snij de ui fijn en pers de knoflook. Snij de rest van de courgette in blokjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en stoof de ui enkele minuten aan. Voeg de courgetteblokjes en knoflook en laat opnieuw enkele minuten stoven. Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus een 10-tal minuten pruttelen. Breng op smaak met een snufje suiker, wat balsamico en peper en zout.
- Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Serveer de pasta met de tomatensaus, de courgette-parmezaanchips en een schepje gebakken ricotta.