Dat het verdorie tijd werd dat ik hier nog eens een receptje postte! Want ja hoor, naast op restaurant gaan, is in mijn eigen keuken staan nog steeds een van mijn favoriete bezigheden. Onlangs ontdekte ik twee kookboekjes van een Nederlandse foodblogster. Fooddeco heet de blog, en als ik zie wat ze maakt, dan denk ik dat ik mijn Foodie-soulmate heb gevonden! De twee boekjes van haar hand zijn ‘Avocado’ en ‘Zoete aardappel’. Zonder twijfel mijn twee favoriete ingrediënten (maar geef toe, zoete aardappel van de duivel had niet zo goed geklonken, toch?). En als ik mag gokken, dan denk ik dat haar derde boekje ‘Feta’ zal heten, want dát gebruikt ze ook heel vaak. En jawel , feta maakt ook mijn top 3 af van favoriete ingrediënten.
In de kookboekjes staan recepten, maar ook gewoon bereidingswijzen uitgelegd, een beetje door elkaar. Ik heb dus voor dit gerecht een mix & match gedaan van favorieten. En wat een topcombinatie werd me dat!
Hasselback sweet potato met whipped feta, avocadoroos en kerstomatensalsa
Voor 2 personen
- 500g zoete aardappel
- 1 avocado
- 100 g feta
- 250 g kerstomaatjes
- 3 lente-uitjes
- handjevol koriander
- 1 limoen
- olijfolie (ook extra vierge)
- (cayenne)peper, zout en maldonzout (niet verplicht maar mijn lievelingszout)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de zoete aardappelen en leg ze dan stuk voor stuk tussen 2 snijplanken. Snij in fijne plakjes in, maar snij helemaal niet tot beneden door (daarom dus dat je de aardappel tussen twee planken legt. Ik heb zelfs een speciaal plankje om Hasselbacks te maken, ooit gekocht in Zweden). Snij ook onderaan een fijn plakje weg, zodat de aardappel goed blijft liggen. Leg de aardappelen in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en kruid met peper en zout. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 25-30 minuten in de oven.
Verbrokkel de feta in een keukenrobot en voeg een scheutje water toe (begin met 50 ml) en mix tot een romige, gladde saus. Voeg een heel klein beetje water toe als de saus niet glad wordt.
Snij de kerstomaatjes in blokjes, snij de lente-ui in ringetjes. Pluk de blaadjes koriander. Meng en breng op smaak met limoensap, extra vierge olijfolie, peper en zout.
Om een avocadoroos te maken, ik heb het geleerd aan de hand van dit filmpje. Is best goed te doen. Als je avocado juist rijp is en met wat oefening. De ene keer lukt het al beter als de andere…
Controleer of de zoete aardappelen bijna gaar zijn (prik er met een mesje in) en laat ze nog 10 minuten verdergaren zonder aluminiumfolie.
Breng alle elementen samen. Werk af met extra vierge, peper, maldonzout, koriander en als je houdt van een tikkeltje pikant, strooi er wat cayennepeper over. Dig in zou ik zeggen!
De boekjes van Fooddeco kan je hier kopen: Avocado en Zoete Aardappel.