Opmerking: artikel geüpdate (met nieuwe foto’s) in april 2020
Wie ook op Pinterest zit, ziet ze waarschijnlijk ook regelmatig passeren: talloze recepten gemaakt in de slow cooker of Crock-Pot. En ja, ik was wel benieuwd! Ik heb zelf al enkele pogingen tot pulled pork ondernomen, en dat was altijd wel goed, maar toegegeven: niet boterzacht of supersappig. Zou dat anders zijn in een slow cooker? Ik testte het uit!
Misschien even uitleggen wat een Crock-Pot juist is. Een über-Amerikaans toestel dat daar al decennia een vaste waarde is in menig huishouden. En zoals een echt Amerikaans toestel het betaamt: het is echt supersimpel! Een buitenste wand die opwarmt, een binnenste pot waar het eten in komt en een deksel. Er zijn maar 3 standen: laag, hoog en warmhouden en dan nog een timer, that’s it. Het ‘machien’ gaat nooit boven de 100 graden, dus ja, ‘low and slow’ zoals ze dat zeggen he. Het idee is dat je je Crock-Pot ’s ochtends vult, je dagelijkse dingen gaat doen, en ’s avonds thuis komt met de geur van een dampend potje comfort food, dat klaar om op te eten is.
Fin, ik vertel er later nog wel meer over, want ik heb me geëngageerd om een 3-tal Crock-Pot recepten te maken, en dan nadien nog een finaal verslagske.
1ste recept dus dat ik moest en zou testen: pulled pork! Er bestaan veel recepten, maar ik heb het vrij simpel gehouden. Je moet het vlees (varkensschouder) inwrijven met een dry rub en dan half afvullen met ‘iets’ van vocht, bijv. appelsap (ik nam mijn home made cider, daar moet ik ook nog eens over vertellen!). Bon, hier is’t recept!
Pulled pork uit de Crock-Pot
Hoofdgerecht voor 6-8 personen
- 1,5 kg varkensschouder
- dry rub:
- 3 el bruine suiker
- 1 el paprikapoeder
- 1 kl gerookt paprikapoeder (piménton de la vera)
- 1 kl gedroogde tijm
- 1 kl lookpoeder
- 1 el satékruiden
- 1 kl zout
- 1 kl cayennepeper
- 1 el peper
- 750 ml appelsap en/of cider (ik gebruikte een mengeling)
- saus:
- 3 el ketchup
- 100 ml passata
- 1 kl balsamico
- donkere sausbinder
- peper en zout
- voor erbij:
- coleslaw
- broodjes (ik maakte zelf brioche broodjes, en gebruikte daarvoor de ‘koekenbroodmix’ van Soubry)
Meng de kruiden in een kommetje. Dep het vlees droog met keukenpapier en wrijf het in met de dry rub. Leg het vlees in de kom van de Crock-Pot en vul ongeveer tot de helft af met het sap en zet het deksel erop. Zet de Crock-Pot 8u op lage stand. En dat is het gewoon!
En ja hoor, 8u later, heerlijk mals en sappig pulled pork! Voor de vorm nog even uit elkaar trekken met een vork (verwijder de vetstukjes), en klaar!
Er blijft ook nog serieus wat vocht over, dat uiteraard enorm veel smaak heeft. De ideale basis voor een barbecue-sausje. Meng (een deel van) het kookvocht met de ketchup, passata en balsamico in een steelpannetje. Laat even inkoken en bind eventueel bij met donkere sausbinder. Breng op smaak met peper en zout.
Vlak voor het serveren bak ik de (het?) pulled pork nog even in een pan en voeg wat van de barbecuesaus toe. Serveer op zachte briochebroodjes (of hamburgerbroodjes, maar niet van die vieze goedkope sponskes, zonde!) en snelle home made coleslaw. Heer-lijk! Wat je over hebt van het vlees, kan je trouwens invriezen.
Op naar het tweede Crock-Pot project: ribbekes waarvan het vlees zo zacht is, dat het van het beentje valt… to be continued!
Met dank aan IT&M en Walkie Talkie
3 Comments
Ik ga deze zeker proberen. ik ben al enige tijd opzoek naar een recept voor pulled pork maar meestal is het allemaal in engelse maten en ik heb niet zo’n tijd en zin om dat allemaal te gaan omzetten.
enorm bedankt voor dit recept.
I know your pain :-). Ondertussen al vrij bedreven in het omzetten van Amerikaanse maten… In ieder geval, op deze manier is het echt top! Smakelijk!
Ziet er heerlijk uit.
Zou je dat (bij gebrek aan slowcooker) ook in een Le creuset pot in een oven op 100 graden kunnen maken?
Of in de dutch oven boven een vuurtje in de tuin (dan is de temperatuur natuurlijk wel moeilijk te regelen)…