Gisteren vierden we de 5de verjaardag van mijn zoontje Timo. Naar jaarlijkse traditie bak ik dan ook een taart. ’t Is te zeggen, voor elk levensjaar bakte ik een taart, normaal gezien hadden we nu aan vijf stuks moeten komen. Maar in een jaar als dit, is 5 taarten bakken natuurlijk niet echt aan de orde. Het alternatief waren cupcakes die we op verschillende plekken konden gaan uitdelen. Hij is ook momenteel helemaal ‘into’ de ruimte, dus dat zou het thema worden voor zijn ‘verjaardagstaart’!
Voor thematische taarten, is Pinterest uiteraard your place to be. Ik zocht en vond tal van verschillende opties, maar besloot voor deze te gaan. De cupcake ‘basis’ kies je natuurlijk helemaal zelf – ik ging voor vanillecake met framboos en chocolade, de topping maak je met ‘cream cheese frosting’ en eetbare kleurstof. Tenslotte bestaat er nog eetbare glitter om erover te sprayen, en je hebt echte cosmic cupcakes!
De benodigdheden vond ik allemaal bij deleukstetaartenshop.nl (niet gesponsored): zilver cupcake papiertjes, doosjes om de cupcakes te vervoeren, kleurstof (zwart, blauw en fuchsia), blauwe discobolletjes en eetbare glitter.
Over het basisrecept voor de cream cheese frosting: ik gebruikte iets minder poedersuiker dan in het recept was aangegeven. Toen ik proefde, was het echt al zo mierzoet, maar de poedersuiker heb je dus wel nodig voor de stevigheid. Wat ik spoot met de spuitzak, zakte wat weg. Niet zo erg, het past nog wel, maar als je dus echt hele strak gespoten cupcakes wilt, moet je wel voor de volle hoeveelheid suiker gaan.
Als je het basisrecept hebt gemaakt voor de frosting, verdeel je dat in 4 kommetjes. Aan elk kommetje voeg je kleurstof toe: zwart, blauw, donkerroze en paars (daarvan kan je perfect blauw en roze mengen). Als alles goed gemengd is, schep je dat om de beurten lepeltje per lepeltje in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (tip: hang je spuitzak in een maatbeker). Je hoeft zeker niet nauwkeurig te zijn, wat smossen kan hier perfect. Eens je de spuitzak gevuld hebt, laat je het nog even opstijven in de koelkast en krijg je automatisch dat ‘kosmisch’ effect. Tof om te doen!
Voor de cupcakes zelf gebruikte ik twee recepten: 1x vanillecake met boter en 1x chocolade met plantaardige olie. Die laatste omdat ik wat weinig boter had gekocht (oeps). Het vanillecakeje is dus, zoals je kan verwachten, wat voller van smaak. Maar de chocoladecupcakes mochten er ook echt wel zijn. Eens ze gebakken waren, haalde ik er met zo’n meloenbolletjesmaker in het midden een stukje uit. De vanille cupcakes vulde ik op met een framboos, de chocolade met blauwe discobolletjes. Zo zit er in het midden van de cupcakes ook nog een kleine verrassing!
Cosmic cupcakes
Materiaal
- spuitzak met gekarteld mondje
Ingrediënten
Voor de vanille cupcakes
- 180 gr boter (echte he!)
- 125 gr suiker
- 1 el vanille-extract
- 4 eieren
- 180 gr zelfrijzende bloem
- snufje zout
- 12 frambozen
Voor de chocolade cupcakes
- 160 gr zelfrijzende bloem
- 140 gr suiker
- 1 rijpe banaan
- 1 ei
- 2 el cacaopoeder
- 100 gr plantaardige olie
- discobolletjes
Voor de frosting
- 100 gr boter (zacht (haal dus een half uur op voorhand uit de frigo))
- 180 gr roomkaas
- 450 gr bloemsuiker
- 1 el vanille-extract
- voedingskleurstof: zwart, fuchsia, donkerblauw
- eetbare glitter
Instructies
Voor de vanille-cupcakes
- Verwarm de oven voor op 175 °C (gebruik boven- en onderwarmte).
- Mix de boter met de suiker tot een egale massa. Voeg het vanille-extract toe. Meng er 1 voor 1 de eieren door.
- Zeef de bloem en voeg beetje bij beetje toe. Voeg het zout toe. Meng tot je een egale massa hebt.
- Leg cupcake papiertjes in een muffinvorm. Verdeel er het deeg over. Normaal gezien heb je net genoeg voor 12 cupcakes.
- Zet 20 minuten in de oven.
Voor de chocolade cupcakes
- Schil en plet de banaan in een mengkom. Voeg het ei en de olie toe en meng goed.
- Zeef de bloem en het cacaopoeder. Meng er de suiker door. Meng dit met de natte ingrediënten.
- Meng tot een egaal deeg. Leg cupcake papiertjes in een muffinvorm. Verdeel er het deeg over. Normaal gezien heb je net genoeg voor 12 cupcakes.
- Bak ook deze cupcakes 20-25 minuten in een oven van 175-180 °C
Voor de frosting
- Klop de boter met de roomkaas en het vanille-extract op. Meng er de bloemsuiker in twee delen door.
- Verdeel het roomkaasmengsel over 4 kommetjes. Doe in elk kommetje enkele druppels kleurstof en meng goed. Om paars te maken, gebruik je enkele druppels fuchsia en blauwe kleurstof.
- Neem een spuitzak, doe het spuitmondje erin en 'span' over een maatbeker. Doe om de beurten een lepeltje van elk van de 4 kleuren in de spuitzak. Vul zo helemaal op. Geen zorgen als het wat kliederen is, komt helemaal goed!
- Zet de frosting nog minstens een half uur in de koelkast.
Afwerking
- Zorg dat de cupcakes goed afgekoeld zijn. Snij er met een mes het topje af en maak een kuiltje met een meloenbolletjeslepel. Vul de vanille cupcakes op met een framboos en de chocolade cupcakes met discobolletjes. Je kan uiteraard ook wisselen.
- Spuit er de frosting op. Werk af met de glitterspray. Bewaar in de koelkast tot je ze serveert.
Zo zagen de verjaardagstaarten (en -jongen) er de voorbije jaren uit!
2 Comments
Prachtige look, deze cupcakes. Je zoontje boft maar met zo’n moeder!
Hallo Nell,
Bedankt, dat is heel lief! Voor de verjaardag van mijn zoontje, doe ik graag extra mijn best 😉