Ik heb làng gezocht naar echt heel lekker bananenbrood, en ik heb het eindelijk gevonden! Dit recept komt van The Boy Who Bakes, Edd Kimber, een bekende Britse bakker (hoera ook voor een triple alliteratie). Hij won ooit het eerste seizoen British Bake Off en heeft ondertussen al heel wat bakboeken uit. Ik ben fan! Het meest recente boek is ‘Small Batch Bakes’. Echt een topconcept! Het zijn allemaal bakrecepten in kleine hoeveelheden, je maakt gebak van 1 tot 6 personen. Hoe handig is dat?
Zo vind je er bijvoorbeeld recepten in terug waarvoor je maar één eiwit of -geel nodig hebt. Want dat heb je regelmatig wel eens op overschot. Het zijn trouwens niet alleen zoete recepten, er zit ook hartig gebak bij. Of één van de grappigste recepten: Emergency chocolate chip cookie. Een zoete craving overkomt ons allemaal wel eens, en om dan niet meteen een uur in de keuken te moeten gaan staan, krijg je een recept voor 1 chocoladekoekje. Hoe geniaal is dat?
Ik heb echt al véél recepten uit het boek klaargemaakt, maar mijn favoriet moet wel de ‘brown butter miso banana bread’ zijn. Voor veel bananenbrood recepten heb je veel bananen nodig, maar voor dit maar 1 à 2, de hoeveelheid bananen die hier regelmatig bruin kleuren voor we de tros hebben opgegeten. De combinatie met miso en gebruinde boter is dan ook hemels. Soms is het jammer dat het zo snel op is, maar niets houdt je tegen om de hoeveelheden niet te verdubbelen he.
Dus hopelijk vindt Edd het niet erg dat ik dit recept deel, ik denk dat ik genoeg reclame gemaakt heb voor het boek: haal het in huis, dikke aanrader!
Bananenbrood met miso en bruine boter
Materiaal
- 1 kleine bakvorm
- 1 vel bakpapier
- clips optioneel, om je bakpapier vast te houden
Ingrediënten
- 75 gr boter
- 115 gr bloem
- 3/4 kl bakpoeder
- 1/4 kl zout
- 2 rijpe bananen
- 50 ml zure room
- 75 gr lichtbruine suiker
- 1 groot ei
- 1/4 kl vanille-extract
- 2 el witte miso
- rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet je bakvorm wat in en schik er het bakpapier in, zet vast met clips.
- Laat de boter smelten in een steelpannetje, tot hij begint bruin te kleuren. Je zal een lichte hazelnootgeur ruiken. De melkwei deeltjes zullen ook donker kleuren. Let op dat ze niet verbranden, maar zorg ervoor dat je ze zeker van de bodem schraapt, als je de boter straks bij het beslag doet, ze geven extra veel smaak! Laat de boter afkoelen.
- Plet 1 banaan (100 gr) in een mengkom en voeg de zure room, lichtbruine suiker, het ei, de vanille en de miso toe. Meng goed.
- Voeg nu de bloem, het bakpoeder en het zout toe en meng. Schenk er de gebruinde boter bij en meng tot een egaal beslag.
- Giet het beslag in de bakvorm. Snij de andere banaan in twee en schik bovenop het beslag. Overstrooi met rietsuiker. Zet 35-40 in de voorverwarmde oven.
- Test met een breipriem of de cake gaar is. Haal uit de bakvorm en laat afkoelen. Snij in plakjes en serveer.