Deze week kwamen 2 vegetarisch collega’s bij mij eten, en ik schotelde hen onder andere 2 heerlijke vegetarische hapjes voor, die zeker het delen waard zijn: 5-layer Greek dip en tofu met sesamkorstje.
Inspiratie haalde ik voor de zoveelste maal vanop Pinterest, respectievelijk hier en hier.
5-layer Greek dip
Wat heb je nodig
- Een blik kikkererwten
- 3 el Griekse yoghurt
- ½ bio-citroen (ik had een Siciliaanse citroen kunnen bemachtigen, de max!)
- 1 teentje look
- 1 el tahin (sesampasta)
- Peper en zout
- Olijven (bij voorkeur zwarte Kalamata, maar dat had ik zelf niet in huis)
- 1 kleine rode paprika
- ½ komkommer
- 100 gr feta
- Iets van groene kruiden, bijv. dille of platte peterselie
- Bicky-uitjes (omdat dat lekker is met àlles)
- Goede olijfolie
- Pitabroodjes
Bereiding
Maak eerst hummus: blend een blik uitgelekte kikkererwten (natuurlijk nog lekkerder om zelf kikkererwten een dag te weken en dan enkele uren te koken, maar wie heeft daar nu tijd voor?), de Griekse yoghurt, een uitgeperst teentje look, tahin, peper en zout, rasp en sap van ½ citroen en een el goede olijfolie, tot je een mooie gladde massa hebt.
Bestrijk een schaal met een bodem hummus. Snij de groenten in kleine kubusjes, hak de olijven fijn en verkruimel de feta met je handen. Strooi dit alles samen met de Bicky-uitjes en fijngehakte kruiden over de hummus en werk af met een scheutje goede olijfolie.
Bak de pitabroodjes af in een broodrooster (ik laat ze altijd 2x ‘toasten’) en snij in driehoekjes. Happy dipping!
Tofu met een sesamkorstje
Laaiend enthousiast onthaald door de veggies, en natuurlijk ook bruikbaar om bijv. een wokske af te werken. En hoewel het ‘gefrituurd’ is, heb je geen friteuse nodig!
Wat heb je nodig
- 1 pakje tofu
- 1 ei
- 3 el panko broodkruim
- 2 el wit sesamzaad
- 1 el zwart sesamzaad
- Arachideolie
- Zout
- Enkele lente-uitjes (het donkere deel)
- Chili-dipsaus (gember had ook fantastisch geweest!)
Bereiding
Je moet ervoor zorgen dat de tofu heel droog is. Snij de tofu in stukken van gelijke dikte, dep af en leg in een ovenschaal met keukenpapier. Leg daarop nog een laag keukenpapier en dan nog een ovenschaal met iets zwaar op. Een Creuset-pot is bijvoorbeeld ideaal ;-). Laat minimaal een half uurtje uitlekken.
Meng de panko met de sesamzaadjes en klop het ei los met wat water. Snij de lente-uitjes in ringetjes.
Snij de tofu in de gewenste grootte, en dip in het ei, en dan in het paneermeel.
Doe een bodempje (van ong. 5 mm) olie in een pan en laat de olie warm worden. Bak de stukjes gepaneerde tofu goudgeel aan beide kanten.
Bestrooi met zout, en serveer met de saus en lente-uitjes. Easy veggie peasy!