Het is lijstjestijd! Ik ben zelf echt een (to do)lijstjespersoon en verslind ze ook online. Kerstcadeau’s zijn niet zo mijn ding (in tegenstelling tot verjaardagscadeautjes), dus mijn geliefden moesten het de voorbije jaren stellen met culinaire cadeautjes met Kerst. Ik heb ze niet horen klagen in elk geval!

Dit zijn mijn culinaire cadeau-ideetjes voor 2018, verslinden maar!

  1. Resto-cadeaubon

Een cadeau voor een ander en toch ook beetje voor jezelf, handig toch? Dit is mijn cadeau bij uitstek: iemand uitnodigen voor een gezellig etentje. Quality time + lekker eten is toch de ideale combinatie? Het voorbije jaar heb ik met het Palingbokaal project intens samengewerkt met 3 topchefs, en ik kan hun restaurants dan ook zéér warm aanbevelen voor een etentje.

Zalig dessert bij Altermezzo
  • Altermezzo in Tongeren met chef Jo Grootaers. Ondertussen een jaar de Michelinster op zak. Jong keukengeweld ten voete uit!
  • Restaurant Nathan in Antwerpen met chef Nathan Van Echelpoel. Net in november een Michelinster gekregen! En zeer terecht, een bezoekje zeker waard!
  • Café d’O in Sint-Amands met chef Nils Delvaux. De meester in paling in ’t groen, al was zijn terrine met gerookte paling en foie gras misschien nóg verrassender tijdens de wedstrijd… Café d’O is echt een geweldig adres (met een geweldige ligging), ik heb mijn ouders er voor mijn verjaardag dan ook nog eens mee naartoe genomen. Weer 2 fans erbij…
Jo, Nathan en Nils. Topchefs!

 

  1. Callas confiture gift set

Callas confiture is het ambachtelijke confituurmerk uit Gent. Zaakvoerster Karen is een gepassioneerde madame, en ze stak dit jaar haar website en de potjes confituur in een nieuw hedendaags jasje. Binnenin nog steeds zeer verrassende combinaties zoals appel karamel met calvados, pompoen met ahornsiroop of een zeer pure confituur van frambozen zonder toegevoegde suikers.

Ik kreeg van Karen een pakketje toegestuurd en de confituur is ondertussen al met smaak getest voor de boterhammetjes van zoonlief, bovenop een stapel pancakes en met een stukje blauwe kaas. Echt heerlijk en verrassend!

Nieuw is ook dat je tegenwoordig giftsets kan bestellen via de website. Organiseert er iemand een kaas- en wijnavond? Dan is zo’n giftset het ideale meeneemcadeautje!

Giftsetje Callas Confiture

Leuk nieuws! Ik mag 2 giftsetjes weggeven. Hoe kan je winnen? Dat lees je onderaan deze post!

 

  1. DelRey Kerstcollectie

Ik vind het ook elk jaar fijn om te gaan kijken wat de Sinterklaas- en Eindejaarscollecties van de topchocolatiers en –patissiers zullen zijn. Elk jaar met iets nieuws op de proppen komen, je moet het toch maar doen. En bij de Kerstcollectie van DelRey zitten dit jaar weer echte pareltjes. Zowel bûches als ijstaarten als feestelijk dessert, maar ook pralinedoosjes om cadeau te geven.

Ijstaarten van DelRey

En jawel, ook van die laatste mag ik er 1tje weggeven! Wat denk je van kerstboompjes met pralinévulling: 8 kerstboompjes in chocolade gevuld met pralinévullingen van hazelnoot, gekarameliseerde hazelnoot, pistache en amandel? Keep scrolling voor de wedstrijd…

  1. Kookboeken: De Kookbijbel en Zout Vet Zuur Hitte

De Kookbijbel van Niki Segnit

Uiteraard zijn er dit jaar nog wel meer interessante kookboeken uitgekomen, maar wat mij betreft geen enkele van het kaliber van De Kookbijbel en Zout Vet Zuur Hitte. 2 totaal verschillende boeken, die toch ook flink wat gelijkenissen vertonen en mekaar daardoor perfect kunnen aanvullen. Echte culinaire leesboeken en must-reads voor wie geïnteresseerd is in de achtergrond van bereidingen en het waarom je een recept zus en zo moet klaarmaken.

Over De Kookbijbel schreef ik hier al een uitgebreid verslag.

Zout Vet Zuur Hitte is van de Perzisch-Amerikaanse Samin Nosrat. Ik leerde haar kennen via de podcast The Sporkful. Met Zout Vet Zuur Hitte schreef ze een kanjer van een culinair naslagwerk. 20 jaar keukenervaring vervat in 4 eenvoudige, duidelijke principes. Ze heeft me echt anders doen kijken naar het hele kookproces en ik merk dat ik het echt zelf begin toe te passen in de keuken. En als kers op de taart staat het boek bomvol ge-wel-dige illustraties en handige lijstjes en schema’tjes…

Eén van die geweldige illustraties uit Zout Vet Zuur Hitte

Allebei echte toplectuur voor food nerds!

  1. Seedlip

‘What to drink, when you’re not drinking?’ Jaja, ik drink graag een glaasje (of 2 of 3…), maar tijdens de feestdagen is het toch ook wat te overdadig soms voor mij. Zeker ook als ik gastvrouw speel. Ik vind dat er sinds dat ik zwanger was, ondertussen heel wat valabele alternatieven op de markt zijn, waarbij de ‘spirits’ van Seedlip echt wel hoog scoren op stijl en smaak!

Voor wie dit jaar non-alcoholisch en toch fancy wil feesten, is er dus Seedlip. Het Engelse merk biedt drie verschillende non-alcoholische spirits aan die perfect gemixt kunnen worden tot booze-free cocktails met pit, smaak en standing.

Er zijn drie verschillende spirits:

Seedlip Garden 108 bevat de essentie van het Engelse platteland, met geraffineerde topnoten van met de hand geplukte erwten en hooi uit de familieboerderij van de oprichter, en met een complex kruidig basiskarakter van groene munt, rozemarijn en tijm.

Seedlip Spice 94 is aromatisch, met erg kruidige (pimentbessen en kardemom) en citrustopnoten (citroen- en pompelmoesschil) en een bitter van hoogwaardige schors (eik en cascarilla).

Seedlip Grove 42 zet de sinaasappel centraal en bestaat uit een smakenpalet van zure sinaasappel (pomerans), mandarijn, bloedsinaasappel, citroengras, gember en citroen.

Seedlip maakte dit jaar ook een cocktailboek vol met alcoholvrije cocktails. Seedlip en Seedlip, The Cocktail Book zijn verkrijgbaar bij de gespecialiseerde drankenhandel en via seedlipdrinks.com.

  1. Ghesq keramiek

Foto Instagram @ghesqceramics

Wie de laatste jaren in één van de betere Antwerpse restaurants ging eten, heeft het waarschijnlijk al gespot: de handgemaakte keramiek van Koen Ghesquière AKA Ghesq. Een geweldig mooie stijl en elk stuk is uniek. Koen werkt altijd op bestelling en heeft daardoor vaak ook regelmatig stuks op overschot van tests, reservestukken…. Hij doet dan ook zowat tweemaandelijks een stockverkoop in Borgerhout. Zeker de moeite om te bezoeken en voilà, nu zaterdag 15 december is het weer zover. Ideaal moment om enkele geweldige unieke stuks te scoren, ideaal cadeautje toch!

Ghesq Kerst Stockverkoop

zaterdag 15 december
van 11h00 tot 18h00
Richardstraat 13, 2060  Antwerpen

  1. Bierabonnement: steun het crowdfunding project van Brouwerij Cabardouche

Mijn favoriet bier? Stout Mokke van Brouwerij Cabardouche! Het feit dat de brouwerij in Borgerhout is en dat ik één van de oprichters ken, draagt bij, maar het is toch vooral ook geweldig lekker bier, ook de Blonde Stoot en de seizoensspecials. En dit jaar is wel een heel speciaal jaar voor hen, want ze starten een microbrouwerij op in de Centers in Borgerhout. Ze hebben daar een crowdfunding campagne voor opgezet, en er zijn verschillende pakketten die je kan kopen (of schenken) uiteraard, waaronder een bierabonnement.

 

En tot slot: de wedstrijd! Wil je kans maken op een confituurgeschenkset van Callas of de pralines van DelRey? Laat in de comments hieronder, op Facebook of op Instagram een boodschapje achter. Een culinair voornemen, een wens, maakt niet uit. Tell me! De winnaars zal ik loten op dinsdag 18 december. Nog net op tijd om onder de Kerstboom te leggen!

 

Auteur

Culinair redactrice, freelance copywriter, blogger bij avocadovandeduivel.be, enthousiaste restaurantbezoeker, receptontwikkelaar, hongerige reiziger,… Als het maar met lekker en goed eten te maken heeft!

Schrijf Een Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.